Pendekatan ‘One Health’ dan ancaman kerintangan antimikrob di Malaysia: menghadapi cabaran kesihatan global - Jainlabdin, Mohd Hanif; Mohd Ali, Mohammad Ridhuan; Abdul Razak, Redzuan Nul Hakim (MScience Ent., 2024)
Antibiotik merupakan revolusi penting dalam perubatan moden, dengan penemuan pertama, penisilin, oleh Alexander Fleming pada tahun 1928. Antibiotik digunakan untuk merawat jangkitan bakteria dan telah menyelamatkan jutaan nyawa. Namun begitu, penggunaan antibiotik yang berlebihan dan tidak terkawal telah menyebabkan satu ancaman global iaitu rintangan antimikrob. Kerintangan antimikrob berlaku apabila bakteria, virus, kulat, dan parasit tidak lagi bertindak balas (kebal) terhadap ubat-ubatan yang sepatutnya membunuh mereka.