Jangan persoalkan Perkara 153 lagi - Ab Aziz, Shamrahayu (Media Mulia Sdn. Bhd., 2024)
PERKARA 153 Perlembagaan Persekutuan sering dilontarkan dengan pelbagai tohmahan. Perkara ini adakalanya dianggap sebagai punca kepada dasar ‘apartheid’ yang mencengkam masyarakat bukan Melayu. Adakalanya, Perkara 153 ini adalah satu bentuk diskriminasi yang condong kepada kepentingan orang Melayu sahaja. Hujah mereka termasuk, mesti ada kesamarataan dalam kalangan warganegara Malaysia dan setelah lebih 60 tahun Tanah Melayu…