Terjemahan metafora dalam novel Majdulin karya Al-Manfaluti = Translation of Metaphors in the Novel Majdulin by AlManfaluti - Ahmad, Muhammad Anwar; Ahmad Safian, Nursafira (IIUM Press, 2024)
Penterjemahan metafora sering dikira sebagai salah satu masalah ketidakbolehan menterjemah. Hal ini kerana metafora umumnya terkait dengan sesuatu secara tidak langsung. Oleh yang demikian ia rumit dan sukar diterjemah. Metafora juga dipengaruhi oleh budaya. Maka, penterjemah harus teliti dalam penterjemahan metafora. Justeru, kajian ini menfokuskan kepada aspek terjemahan metafora dari bahasa Arab ke bahasa Melayu yang terdapat dalam novel Majdulin karya Mustafa Lutfi al-Manfaluti terjemahan Adli Yaacob. Objektif utama kajian ialah menganalisis kaedah terjemahan yang sesuai bagi penterjemahan metafora dari bahasa Arab ke bahasa Melayu bagi teks novel. Ini dilakukan melalui kaedah dan pendekatan penterjemahan metafora yang dikemukakan oleh Peter Newmark. Data kajian ini diambil dari teks novel Majdulin oleh al-Manfaluti dalam bahasa Arab dan novel Majdulin yang diterjemahkan ke dalam bahasa Melayu oleh Adli Yaacob terbitan IIUM Press tahun 2020. Memandangkan terjemahan novel ini baru sahaja selesai diterbitkan tahun lepas maka belum ada apa-apa kajian dilakukan terhadapnya. Sebelum ini novel Majdulin telahpun diterjemah ke dalam Bahasa Indonesia oleh A.S. Al-Attas. Dikatakan bahawa penterjemahan ke bahasa Indonesia itu didorong kuat oleh polemik yang menuduh HAMKA memplagiat Majdulin untuk karyanya Tenggelamnya Kapal van der Wijck. Atas latar belakang tersebut kajian ini melihat kepentingan mengkaji karya terjemahan ini.