ANALISIS PANTUN ADAT BERDASARKAN TEORI RELEVANS - Ismail, Nur Azzlin; Saimon, Aminnudin (Kulliyyah of Sustainable Tourism and Contemporary Languages, 2023)
Kajian ini merupakan kajian pantun adat menggunakan teori Relevans daripada Sperber dan Wilsons (1986). Kajian ini adalah bertujuan untuk menganalisis pantun adat berdasarkan teori Relevans oleh Sperber dan Wilsons (1986). Bentuk kajian ini adalah kualitatif dengan menggunakan kaedah kepustakaan dan kaedah analisis kandungan teks. Hasil kajian mendapati bahawa setiap kategori pantun adat, iaitu pantun adat perkahwinan, adat ziarah-menziarahi dan adat kehidupan telah menunjukkan bahawa terdapat tiga gagasan utama bagi teori Relevans. Misalnya ialah konteks, kesan konteks dan kos proses yang dapat dilihat melalui rangkap pembayang dan juga rangkap makna. Kemudian, kajian ini juga menunjukkan pantun adat ini dapat difahami dengan mudah atau sebaliknya setelah menggunakan teori Relevans. Justeru, pengkaji berharap kajian ini dapat membantu serta menjawab persoalan berkaitan makna bagi setiap pantun adat orang Melayu.