Mata pelajaran alternatif dalam silibus pendidikan masyarakat Madinah pada zaman Nabi Muhammad SAW = Alternative subjects in the education curriculum of Medina's society during the time of Prophet Muhammad (PBUH) - Abu Hassan, Muhammad Ikram; Arifin, Abdul Gafur; Ismail, Faisal Husen (Academic Inspired Network, 2024)
Salah satu paksi yang penting dalam agama Islam adalah ilmu. Namun, kekeliruan timbul apakah ilmu yang dititikberatkan dalam Islam. Adakah hanya ilmu agama seperti Tauhid, Feqah dan juga Tasawwuf, ataupun pandangan Islam terhadap ilmu luas daripada skop tersebut. Kajian ini bertujuan untuk meneliti subjek-subjek alternatif yang diajar pada zaman Nabi Muhammad dan mengkaji kepelbagain subjek yang diajar pada zaman Nabi Muhammad SAW seterusnya membuat kesimpulan terhadap konsep mata pelajaran alternatif pada zaman Nabi Muhamamd SAW. Metodologi penyelidikan ini melibatkan kajian literatur daripada sumber-sumber primer dan sekunder yang berkaitan dengan pendidikan pada zaman Nabi Muhammad SAW. Data-data yang diperoleh akan dianalisis menggunakan pendekatan kualitatif untuk mencapai objektif kajian.Hasil kajian ini menunjukkan bahawa Nabi Muhammad memberikan penekanan yang besar kepada pembelajaran dan pendidikan dalam bidang selain agama untuk memperkukuhkan pemahaman masyarakat dalam membina masyarakt yang berpaksikan ilmu. Kajian ini memberikan pandangan baru mengenai pendekatan pendidikan pada zaman Nabi Muhammad. Dapatan kajian ini dapat memberikan panduan kepada sistem pendidikan masa kini dalam merangka kurikulum yang seimbang dan menyeluruh. Kesimpulannya, pengajaran subjek-subjek alternatif pada zaman Nabi Muhammad memainkan peranan penting dalam pembangunan intelektual masyarakat. Kajian ini memberikan pemahaman yang lebih baik mengenai pendekatan pendidikan pada masa itu dan memberikan panduan kepada sistem pendidikan masa kini. ***** One of the important axes in Islam is knowledge. However, there is a misconception about the focus of knowledge emphasized in Islam. Is it only religious knowledge such as Tauhid, Fiqh, and Sufism, or does Islam's view of knowledge extend beyond this scope? This study aims to examine the alternative subjects taught during the time of Prophet Muhammad and to study the various subjects taught during the Prophet Muhammad's era, thereby concluding the concept of alternative subjects during the Prophet Muhammad's era. The methodology of this research involves a literature review from primary and secondary sources related to education during the time of Prophet Muhammad. The data obtained will be analyzed using a qualitative approach to achieve the study's objectives. The results of this study show that Prophet Muhammad placed great emphasis on learning and education in fields outside of religion to strengthen the community's understanding in building a knowledge-based society. This study provides new insights into the educational approach during the time of Prophet Muhammad. The findings of this study can provide guidance to the current education system in framing a balanced and comprehensive curriculum. In conclusion, the teaching of alternative subjects during the time of Prophet Muhammad played a significant role in the intellectual development of the community. This study provides a better understanding of the educational approach at that time and offers guidance to the current education system.