Penyuntingan genom embrio IVF untuk mencegah penyakit genetik keturunan menurut perspektif bioetika Islam - Muhsin, Sayyed Mohamed; Roslan, Rosazra; Chin, Alexis Heng Boon (Social Health Analytics Sdn Bhd, 2024)
Penyuntingan genom embrio IVF manusia bukanlah bertujuan untuk menyelamatkan nyawa tetapi lebih kepada untuk menyelamatkan nyawa atau kesihatan anak yang masih belum dilahirkan, maka terdapat kurang keperluan dan kepentingan berbanding dengan mengubati pesakit yang terjejas oleh penyakit genetik yang serius. Satu lagi soalan ialah sama ada etika bagi ibu bapa dengan penyakit genetik untuk mempunyai anak yang sihat, terutamanya jika mereka tidak mempunyai keupayaan untuk membesarkan anak dengan baik kerana penyakit mereka dan kemungkinan penyakit itu membawa kepada kematian mereka?