MODUL BIMBINGAN TUTOR SUKARELAWAN BELIA BAHASA & LITERASI - Abdullah, Nur Nabilah; Sahar, Rafidah; Nazir, Faridah; Ramdzan Ali, Al Amirul Eimer; Nahar, Nora'Azian; Rosly, Nurul Jamilah (KSTCL PRESS, 2024)
Modul Bimbingan Tutor Sukarelawan Belia Program Bahasa & Literasi" adalah panduan bagi individu yang bercita-cita untuk membina impak positif dalam literasi pelajar di sekolah-sekolah. Modul ini tidak hanya menyediakan langkah-langkah praktikal untuk mempersiapkan tutor sukarelawan, tetapi juga membincangkan strategi dan cara mengatasi masalah literasi serta kesukaran membaca pelajar dengan pemahaman yang mendalam. Modul ini juga menyediakan panduan komprehensif untuk melibatkan sukarelawan belia dan pelajar institusi pengajian tinggi, di samping menekankan teknik-teknik mengurus program literasi yang efektif. Ditambah dengan tips kejayaan untuk tutor sukarelawan seperti fleksibiliti, kesabaran, humor dan sikap hormat, modul ini bukan sahaja panduan, tetapi juga sumber inspirasi yang memperkayakan pengalaman bimbingan dan pembelajaran.