DOF standard: kod amalan baik akuakultur bagi hatceri ikan air tawar [DOF/SIRIM 5:2023] - Abu Hassan, Roslan; Moguup@John, Luther; Mat Zain, Noraslina; Maarof, Nurhidayu; Hassan, Siti Hadijah; Nordin, Mohd Hafiz; Jaapa, Muhamad Zudaidy; Abdul Kadir, Mohd Fariz; Mohammad, Ahmad Saifullah; Bujang Saili, Noor Affizah; Ismail, Noor Faizah; Nawi, Mohd Firdaus; et al. (Jabatan Perikanan Malaysia & SIRIM Berhad, 2023)
Kod amalan akuakultur baik untuk hatceri ikan air tawar ini bertujuan untuk menggalakkan amalan pengurusan yang baik dalam industri akuakultur secara amnya, dan di hatceri ikan air tawar khususnya, supaya hatceri yang berdaftar dengan Jabatan Perikanan dapat melaksanakan amalan ini dan berjaya mendapatkan pensijilan MyGAP (Malaysian Good Agricultural Practices). Selain itu, kod amalan baik akuakultur ini akan memastikan pemantauan aktiviti di hatceri di bawah kawalan Jabatan Perikanan dijalankan dengan lebih konsisten dan berkesan. Penerapan amalan baik ini bukan sahaja akan memastikan kualiti dan keselamatan benih ikan yang dihasilkan tetapi juga akan memastikan pembiakan dan pembenihan ikan dikendalikan dengan cara yang bertanggungjawab secara sosial supaya ia menggalakkan kelestarian industri.