Soalan-soalan yang tidak dijawab oleh A Samad Ismail - Mohd Noor Merican, Ahmad Murad (Rare Media Sdn Bhd., 2024)
TAN SRI A SAMAD ISMAIL adalah cendekiawan awam, nasionalis dan negarawan yanf dilupakan. Beliau diberi anugerah Tokoh Wartawan Negara pada tahun 1988, selain dikenali sebagai seorang wartawan terulung dan terbilang, juga merupakan penulis kreatif, pejuang bahasa dan aktivis politik. Beliau juga terlibat pejuang-pejuang penentang penjajahan Belanda dalam pembekalan senjata dalam perjuangan kemerdekaan Indonesia tahun 1940an.