Merentasi sejarah tiga negara: A Samad Ismail sebagai wartawan, cendekiawan awam dan negarawan - Mohd Noor Merican, Ahmad Murad (Rare Media Sdn Bhd., 2024)
Ucaptama ini, selari dengan objektif Simposium, bukan saja untuk mengiktiraf Tan Sri A Samad Ismail sebagai wartawan, cendekiawan awam, dan negarawan, tetapi juga untuk menyemak kembali naratif tokoh tersebut. Selama ini, ramai yang menceritakan mengenai Samad adalah dari mereka yang mengenali beliau secara peribadi, sebagai rakan seperjuangan, rakan sekerja, sebagai anak didik beliau. Apa yang diketahui ialah sosok Samad dari episod dan peristiwa peribadi, pengalaman mereka dengan Samad di New Straits Times atau Berita Harian. Mungkin klise yang biasa di dengar. Saya ingin melihat Samad, serta pemikiran dan wawasan yang dibawanya dari sudut sejarah dan sosiologi, lalu menjurus kita memahami kewartawanan dan persuratkhabaran dalam masyarakat dan negara – khususnya masyarakat Melayu dan kepulauan Melayu, serta pertembungan, pertindihan dan interaksi kewartawanan dengan permodenan, penjajahan dan perubahan.