Saringan talasemia di kalangan remaja - Abd Rahman, Mohd Aizuddin (Malaysian Integrated Medical Professionals Association, 2024)
Talasemia adalah satu keadaan di mana berlakunya pembentukan sel darah merah yang tidak normal. Ia boleh diwarisi daripada ibu, bapa atau keduanya, kepada anak-anak mereka, sama ada lelaki atau perempuan.