Masalah ejakulasi pramatang (pancut awal) di kalangan lelaki - Che' Man, Mohamad; Che Alhadi, Shahidah; Roop Kishore, Yashdev Atri (Malaysian Integrated Medical Professionals Association, 2024)
Ejakulasi pramatang (pancut awal) adalah merujuk kepada kecenderungan seseorang lelaki itu untuk mengalami ejakulasi dengan terlalu cepat atau dengan rangsangan seksual yang sedikit lazimnya apabila proses hubungan seks itu baru sahaja bermula. Ini akan mengakibatkan keresahan dan ketidakpuasan kepada kedua-dua pasangan atau salah seorang dari mereka dalam melakukan hubungan kelamin. Purata normal jangka masa penetrasi hingga mencapai ejakulasi adalah antara 2 hingga 6 minit (Waldinger MD, Quinn P, Dilleen M, et al:2005).