Latih diri di bulan Rejab - Kamaruzzaman, Kazzman (Bernama, 2024)
Bulan Rejab merupakan bulan ketujuh dalam tahun Hijrah dan ia adalah antara bulan haram dalam Islam. Bulan haram bermaksud bulan yang dihormati dan dimuliakan. Bulan-bulan haram ialah Rejab, Zulkaedah, Zulhijah dan Muharam. Malah, orang-orang Arab pada zaman jahiliah juga sangat meraikan kedatangan bulan-bulan haram. Ini kerana peperangan diharamkan dalam bulan-bulan tersebut walaupun kehidupan mereka dipenuhi dengan kesesatan dan penyembahan berhala. Lantaran itu, sektor ekonomi seperti peniagaan dan perdagangan berkembang pesat pada bulan-bulan itu.