[Critical evaluation of the dissertation 'pemikiran akidah Shaykh Nazim Al-Qubrusi menurut ahli sunnah wal jamaah': a study of divine issues] = Penilaian kritis disertasi ‘pemikiran akidah Shaykh Nazim Al-Qubrusi menurut ahli sunnah wal jamaah’: kajian isu ketuhanan - Zulkefli, Ahmad Arif; al-Akiti, Muhammad Ayman; Abdul Halim, Zainul Abidin; Mohd Zawawi, Abdullah Zawawi (Penerbit Universiti Sultan Zainal Abidin, 2023)
Artikel ini mengandungi penilaian kritikal terhadap tesis bertajuk 'Pemikiran Akidah Syekh Nazim al-Qubrusi Menurut Ahli Sunnah Wal Jamaah'. Pengkaji mengkaji aspek Aqidah dan Tasawuf Syekh Nazim al-Qubrusi dan menyimpulkan bahawa idea-idea beliau tidak sejajar dengan Ahli Sunnah Wal Jamaah. Memandangkan Tarekat Syekh Nazim telah diluluskan dalam Muzakarah MKI dan Negeri Sembilan, artikel ini bertujuan: Pertama, menilai semula data yang dikemukakan dan interpretasi terhadap tokoh terutamanya dalam isu-isu ketuhanan. Kedua, menangani sebarang kesilapan atau ketidak tepatan dalam kajian asal dan menyediakan pemahaman yang lebih tepat terhadap idea Syekh Nazim. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dan melihat kepada kandungan kajian asal. Data kemudiannya dianalisis dengan membandingkannya dengan turath (warisan) ulama Ahli Sunnah Wal Jamaah. Beberapa kesilapan dalam kajian asal ini dikenalpasti, termasuk salah nukilan dan salah faham terhadap perkataan Syekh Nazim, dan tidak meraikan khilaf di kalangan ulama al-Asya’irah. Kesilapan-kesilapan ini mungkin disebabkan oleh kecuaian penyelidik atau oleh bergantung pada kesimpulan pihak ketiga.