Tahap penguasaan asas fardu ain dalam kalangan masyarakat orang asli di negeri Pahang = the level of mastery of the basic fardu ain among the indigenous communities in the state of Pahang - Ismail, Halim; Mokhtar, Nazatul Akmar; Mustapha, Ramlan; Abdul Razak, Fahmi Zaidi; Tazudin, Auni Atikah; Abdul Rahman, Asmadi; Sh. Othman, Sh. Mohd Firdaus (Research Centre for Dakwah and Leadership, Faculty of Islamic Studies, Universiti Kebangsaan Malaysia., 2023)
Berdasarkan bancian kependudukan Orang Asli (OA) yang dikeluarkan oleh JAKOA, terdapat seramai 89,172 jumlah ahli isi rumah Orang Asli seluruh Pahang dengan seramai 17,427 daripada mereka adalah beragama Islam. Sekalipun mereka telah memeluk agama Islam, masih terdapat dalam kalangan mereka yang tidak menguasai perkara-perkara asas fardu ain dengan sempurna disebabkan pelbagai masalah. Oleh itu, kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti tahap penguasaan beberapa perkara asas fardu ain dalam kalangan masyarakat Orang Asli beragama Islam di Negeri Pahang. Kajian ini berbentuk data deskriptif yang diperolehi daripada 250 orang responden masyarakat Orang Asli beragama Islam di daerah-daerah di Negeri Pahang dan dianalisis menggunakan Microsoft Excel bagi mendapatkan peratus, kekerapan dan purata penguasaan. Dapatan kajian menunjukkan item yang diuji iaitu amali wuduk, bacaan lafaz niat solat dan bacaan semasa iktidal berada pada kedudukan tertinggi penguasaan. Manakala item bacaan doa qunut, doa iftitah dan bacaan tahiyat adalah paling ramai tidak dikuasai oleh orang asli. Kesimpulan kajian ialah tahap penguasaan asas fardu ain masyarakat Orang Asli adalah baik, namun memerlukan usaha yang berterusan agar dapat menambahbaik metod pengajaran supaya lebih mudah dipelajari dan lebih efektif. Kajian ini memberi implikasi terhadap pihak-pihak berkaitan bagi meningkatkan usaha dakwah dan kefahaman Islam dalam kalangan masyarakat Orang Asli khususnya di Negeri Pahang. = Based on the Orang Asli population census (OA) issued by JAKOA, there are 89,172 members of Orang Asli households throughout Pahang, with a total of 17,427 of them being Muslim. Despite embraced Islam, some still do not master the basic things of fard ain perfectly due to various problems. Therefore, this study was conducted to identify the level of mastery of some essential fard ain matters among the indigenous Muslim community in the State of Pahang. This study is descriptive data in percentage, frequency, and average dominance. The study's findings show that the tested items, namely the practice of ablution, the recitation of prayer intention and the recitation during iktidal, are in the highest position of mastery. While the items of reading qunut prayer, iftitah prayer and tahiyat reading are the most not mastered by native people. The study concludes that the level of mastery of the basic fard ain of the indigenous community is good, but it requires continuous efforts to improve the teaching method so that it is easier to learn and more effective. This study gives implications for the relevant parties to increase the efforts of da'wah and understanding of Islam among the indigenous people, especially in the State of Pahang.