Persamaan inversi dalam Surah Al-Fatihah dan Surah Al-Jathiyah: kajian konteks dan retorik = The Anastrophe of in similar Quranic verses between Surah Surah Al-Fātiḥah and Surah Al-Jāthīyah: contextual and rhetorical studies - Ahmad, Muhammad Anwar; Zamziba, Muhammad Nur Farhan; Mokhtar, Ma'ahad; Ahmad H.Osman, Rahmah; Rashid, Rabiatul Fatimah Azzahra (Al-Hajjaj Enterprise, 2023)
Kajian ini mengkaji tentang inversi dari sudut persamaan ayat-ayat Al-Quran dari segi kajian konteks dan retorik antara surah al-Fātiḥah dengan surah al-Jāthīyah bertujuan untuk menyingkap rahsia Taqdīm dan Ta’khīrdalam ayat-ayat Al-Quran yang serupa, tujuan diungkapkan dan alasan diungkapkan dari perspektif retorik dan kontekstual. Tujuan kajian ini adalah untuk meneroka dan meneliti ayat-ayat al-Quran yang serupa serta menyelidik salah satu dimensi mukjizat al-Quran. Penyelidikan ini menggunakan pendekatan deskriptif dan analitikal dari sudut teori kontekstual. Manakala dari sudut limitasi kajian, pengkaji mendapati daripada analisis yang dijalankan hanya satu contoh sahaja Taqdīm dan Ta’khīr yang serupa antara kedua-dua surah tersebut bahkan dalam masa yang sama, contoh tersebut tidak dianalisis dan tidak diberi perhatian oleh para pengkaji serta para ulama. Hasilnya, pengkaji mengkaji persamaan Taqdīm dan Ta’khīr tersebut dari sudut konteks dan retorik. ******************* This research deals with the Taqdīm andTa’khīrin similar Qur'anic verses in a rhetorical-contextual study between Surah Al-Fatihah and Surah Al-Jathiyah, as it aims to reveal the secrets Taqdīm andTa’khīrin the similar Qur'anic verses between these surahsand their purposes and causes from rhetorical and contextual perspectives. The purpose of this study is to explore and examine the similar Qur'anic verses and thus to inquire into one of the miracle dimensions of the Qur'an. The research adopts a descriptive and analytical approach based on contextual theory. As for its limitation, the researcher discovered from the analysis that only one term with similar Taqdīm and Ta’khīr between these surah. The evidence analysed was also not addressed by the researchers and scholars, so the researcher studied this term of similarity in Taqdīm andTa’khīr from the rhetorical context.