Persepsi masyarakat Muslim terhadap keperluan aplikasi android bagi mempelajari makna perkataan dalam Surah al-Fatihah = Muslim's perception towards the need of android application in learning the meaning of words in the verse of Fatihah - Alosman, Abdulrahman; Abdullah, Mohd Ikhwan; Hasmad, Nurjannah (Global Academic Excellence (M) Sdn Bhd (GAE), 2023)
Perkembangan pesat dalam teknologi telah membawa kaedah pengajaran yang konvensional kepada tahap baru yang lebih dikenali sebagai e-learning. Dalam e-learning, pembelajaran tidak semestinya dijalankan di dalam bilik darjah, namun, ianya boleh diadakan melalui pembelajaran mudah alih (mobile learning “m-learning”) yang merentasi sempadan masa dan waktu. Pembelajaran al-Quran tidak terkecuali daripada evolusi pantas ini yang menyaksikan kemunculan pelbagai aplikasi pembelajaran mudah alih berkaitan al-Quran. Melihatkan trend yang semakin meningkat ini, kajian ini bertujuan mengenal pasti persepsi masyarakat Muslim terhadap keperluan aplikasi android pendidikan untuk mempelajari makna perkataan dalam Surah Al-Fatihah. Kaedah deskriptif diguna pakai di mana borang soal selidik diedarkan melalui platform media sosial iaitu WhatsApp. Sebanyak 233 maklum balas telah direkodkan daripada masyarakat muslim pelbagai latar belakang dan 11 bangsa yang berbeza. Hasil kajian menunjukkan bahawa responden mempunyai tahap penerimaan yang tinggi terhadap pembangunan aplikasi android pembelajaran makna perkataan dalam Surah Al-Fatihah. Mereka juga cenderung untuk mendapatkan sebuah aplikasi yang mempunyai pelbagai fungsi dan kaedah penyampaian yang dapat membantu pembelajaran mereka. Hasil kajian ini seterusnya boleh digunakan sebagai asas untuk merekabentuk aplikasi android pembelajaran makna perkataan dalam Surah Al-Fatihah. ************************************************************************************ The rapid development in technology has brought conventional teaching methods to a new level which is better known as e-learning. In e-learning, learning is not necessarily carried out in the classroom, however, it can be held through mobile learning (mobile learning "m-learning") that crosses the boundaries of time and time. Learning the Qur'an is no exception to this rapid evolution which has seen the emergence of various mobile learning applications related to the Qur'an. Seeing this growing trend, this study aims to identify the perception of the Muslim community on the need for educational android applications to learn the meaning of words in Surah Al-Fatihah. A descriptive method was used where the questionnaire was distributed through the social media platform that is WhatsApp. A total of 233 responses were recorded from the Muslim community of various backgrounds and 11 different races. The results of the study show that respondents have a high level of acceptance towards the development of an android application for learning the meaning of words in Surah Al-Fatihah. They also tend to get an application that has various functions and delivery methods that can help their learning. The results of this study can then be used as a basis for designing an android application for learning the meaning of words in Surah Al-Fatihah.