“Doktor, anak saya selalu kencing malam…” - Abd Rahman, Mohd Aizuddin (The Malaysian Medical Gazette, 2023)
Kencing malam (nocturnal enuresis) adalah masalah yang sering berlaku di kalangan kanak-kanak. Seringkali kita mendengar keluhan ibu bapa yang anak kecil mereka kencing di tempat tidur pada waktu malam. Bahkan, ada di kalangan ibu bapa yang tertekan dengan keadaan tersebut dan memarahi anak mereka kerana tidak membuang air di tandas.