Analisis perbahasan sifat 20 ulama Terengganu menerusi kitab Ṭarīqat al-Sālikīn ilā Ma‘Rifat Sifāt Rabb al-‘Ālamīn karya Tuan Guru Abdul Hamid al-Besūtī al-Falimbānī - Suhaini, Muhammad Ariff Asyraf; Zulkefli, Ahmad Arif; Abdullah, Mohd Azhar (Fakulti Pengajian Islam, UKM, 2023)
Tuan Guru Abdul Hamid al-Besūtī al-Falimbānī merupakan ulama melayu yang hidup sezaman dengan Shaykh Abdullah Fahim (w. 1961m), penentu tarikh kemerdekaan Malaysia iaitu sekitar tahun 1901-1973. Setakat ini, tidak banyak kajian berkaitan ketokohan dan pemikiran Tuan Guru Abdul Hamid yang dilakukan khususnya dalam bidang akidah. Justeru, penulisan ini dilakukan bagi mengisi kekosongan tersebut dalam memperkenalkan salah seorang tokoh ulama Besut, Terengganu yang keilmuannya dapat dilihat melalui salah satu penulisannya dalam bidang akidah. Kajian ini merupakan kajian kualitatif menggunakan kajian perpustakaan bagi memperolehi latar belakang tokoh, pendidikan, serta sumbangannya dalam bidang akidah, manakala bagi menelusuri pemikiran beliau penulis merujuk kepada manuskrip karya akidahnya. Kajian ini juga menggunakan metod interview bersama waris Tuan Guru Abdul Hamid untuk mendapatkan maklumat tambahan berkaitan biodata tokoh. Hasil kajian mendapati Tuan Guru Abdul Hamid merupakan seorang tokoh dalam ilmu akidah menerusi huraian fahamnya dalam kitab Ṭarīqat al-Sālikīn ilā Ma‘rifat Ṣifāt Rabb al-‘Ālamīn berpandukan kepada metod sifat 20 yang dipelopori oleh al-Sanūsī (w. 895h), malah huraian tersebut juga diadun dengan ilmu tasawuf yang menjadikan karyanya agak unik.