Teledentistry: wajar atau tidak? - Abllah, Zurainie (Pertubuhan Amal Perubatan Ibnu Sina Malaysia, 2023)
Dalam era pascapandemik dewasa ini, kesihatan masyarakat dikhuatiri semakin merudum akibat daripada masyarakat dunia dilanda badai ekonomi yang tidak menentu. Teledentistry mempunyai kelebihan antaranya mendekatkan masyarakat yang mempunyai kekurangan akses, sementara kekurangannya pula adalah antaranya skop rawatan yang terhad yang dapat ditawarkan kepada pesakit. Namun demikian, teledentistry wajar dipertimbangkan untuk diperkenalkan di Malaysia.