Keabsahan Kesultanan Johor Moden sebagai pelestari perdu legasi Kesultanan Melayu Melaka menurut jurisprudens watan = The legitimacy of the Modern Johor Sultanate as the core heir of the Malay Sultanate Legacy viewed from Watanic jurisprudence - Hashim @ Wan Husain, Wan Ahmad Fauzi; Maarof, Zulfadli (NUN Gemilang Enterprise, UniSZA, 2023)
Pengasasan Kesultanan Johor Moden sering dikaitkan dengan pencaturan politik antara Temenggong Abu Bakar Seri Maharaja dengan Tengku Ali, putera Sultan Husain Muhammad Shah. Tanpa mengambil kira pelantikan Sultan Husain Muhammad Shah oleh Inggeris sebagai Sultan Johor yang dipertikaioleh banyak pihak, legitimasi Johor moden sering dilihat dari rentetan peristiwa yang berlaku pasca Perjanjian bertarikh 10 Mac 1855. Artikel ini bertujuan untuk menyiasat keabsahan Kesultanan Johor Moden sebagai pelestari legasi Kesultanan Melayu Melaka.Kajian ini ialah kualitatif menggunakan metod jurisprudens watan yang turut mengaplikasikan tiga kerangka konsep, iaituIndikator Pelestarian Kesultanan; Pengangkatan Yang di-Pertuan Besar dan Pemakzulan Yang di-Pertuan Besar. Sumber histografi tempatan yang terdiri daripada pelbagai perjanjian, dokumen dan buku yang berwibawa dijadikan rujukan untuk menganalisis isu berbangkit. Dapatan merumuskan Kesultanan Johor Moden memperolehi kedaulatan berkerajaan sendiri tanpa naungan Yang di-Pertuan Besar Johor-Pahang-Riau-Lingga melalui kuat kuasa Perjanjian bertarikh 29 Oktober 1830 maka sekaligus menjadi pelestari perdu legasi Kesultanan Melayu Melaka. = The founding of the Modern Johor Sultanate is often associated with the political rift between Temenggong Abu Bakar Seri Maharaja and Tengku Ali, the son of Sultan Husain Muhammad Shah. Regardless of the appointment of Sultan Husain Muhammad Shah by the British as the Sultan of Johor, which was disputed by many, the legitimacy of modern Johor is often seen from the string of events that took place after the Treaty dated 10 March 1855. This article investigates the legitimacy of the Modern Johor Sultanate as an heir to the legacy of the Malacca Malay Sultanate. This is a qualitative study using the method of watanic jurisprudence, which also applies three conceptual frameworks, the first of which is the Sultanate Preservation Indicator, the Enthronement of the Yang di-Pertuan Besar, and the Dethronement of the Yang di-Pertuan Besar. Local historiography sources consisting of various agreements, documents, and authoritative books are used as a reference to analyse the issues that arise. The findings conclude that the Modern Johor Sultanate acquired self-government sovereignty without the protectorate of the Yang di-Pertuan Besar of the Johor-Pahang-Riau-Lingga through the coming into force of the Treaty dated 29 October 1830, thus becoming the core-heir of the legacy of the Malacca Malay Sultanate.