Bahasa Slanga dalam kalangan masyarakat di media sosial: pendekatan semantik inkuisitif - Nopiah, Julaina; Lawi, Noratikah (PERSATUAN LINGUISTIK MALAYSIA, 2023)
Kajian ini merupakan kajian tentang penggunaan bahasa slanga dalam kalangan masyarakat di media sosial berdasarkan pendekatan semantik inkuisitif. Slanga merupakan bahasa tidak rasmi yang sering digunakan dalam kalangan masyarakat khususnya semasa berkomunikasi di media sosial. Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti penggunaan bahasa slanga dalam kalangan masyarakat di samping menganalisis leksikal bahasa slanga tersebut berdasarkan pendekatan semantik inkuisitif. Bentuk kajian ini ialah kualitatif dengan menggunakan pendekatan semantik inkuisitif yang diperkenalkan oleh Nor Hashimah Jalaluddin (2014). Hasil dapatan kajian ini mendapati bahawa terdapat beberapa bentuk bahasa slanga yang sering digunakan oleh masyarakat ketika mengekspresikan perasaan dan pendapat di media sosial. Melalui analisis yang dijalankan, dapat dilihat bahawa pembentukan makna bagi leksikal bahasa slanga tersebut bukan sahaja melibatkan teori dan falsafah tertentu, tetapi juga pemikiran, budaya, dan akal budi masyarakat. Justeru, pengkaji berharap kajian ini dapat menjawab persoalan berkaitan proses pembentukan dan makna berkaitan leksikal bahasa slanga.