Mati pucuk (erectile dysfunction): apa perkara penting yang anda perlu tahu! - Che' Man, Mohamad; Che Alhadi, Shahidah; Yusoff, Yuhin Asadulhaq (2023)
Seringkali kita mendengar istilah ‘Mati Pucuk’. Dianggarkan 1.7 juta lelaki berumur 40 tahun dan ke atas di Malaysia mengalami masalah mati pucuk. Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Keempat, mati pucuk bermaksud “tidak ada lagi tenaga kelaki-lakian atau lemah zakar”. Dari segi perubatan pula, mati pucuk atau ‘erectile dysfunction’ merupakan masalah kesihatan seksual di mana seseorang lelaki tidak berupaya untuk memperoleh dan mengekalkan ketegangan zakar yang mencukupi untuk melakukan tusukan (penetrasi) zakar ke dalam faraj.