Hayati sejarah, perkukuh jati diri elak negara bangsa runtuh - Fathil, Fauziah (New Straits Times Press (M) Bhd, 2023)
Sejarah tamadun manusia tidak lekang daripada pelbagai konflik dan pertikaian menyebabkan kemusnahan serta kebinasaan sejak dahulu hingga kini. Bukan sahaja hal yang sedemikian merosakkan alam, bahkan, seperti dinyatakan dalam kitab suci al-Quran, ia mencetuskan kemusnahan dan kehancuran kepada manusia.