Kamus saku dialek suku kaum Jakun Lenga: daripada data mentah ke penerbitan kamus - Suhaimi, Mohamad Suhaizi; Mohd Noor, Muhammad Nazirul; Saimon, Aminnudin; Idrus, Azean Idruwani; Rosly, Nurul Jamilah (UiTM Kedah & UiTM Press, 2023)
Masyarakat Orang Asli suku kaum Jakun merupakan salah satu suku Orang Asli yang terdapat di Malaysia. Suku ini dapat diklasifikasikan kepada dua sub etnik, iaitu Jakun yang menetap di dalam hutan dan Jakun yang tinggal di pesisir laut (Orang Laut). Namun begitu, suku kaum ini turut diancam darisegi kelangsungan bahasanya berikutan golongan remaja kurang menuturkan bahasa tersebut dalam kehidupan seharian. Hal ini mampu mengakibatkan sebuah fenomena yang dikenali sebagai kepupusan bahasa di samping kehilangan khazanah negara yang sangat bernilai. Justeru, penghasilan kamus dilihat mampu melestarikan bahasa Jakun ini dengan pendokumentasian yang kemas serta diterbitkan untuk pembacaan Orang Asli dan masyarakat umum. Penerbitan ‘Kamus Saku Dialek Suku Kaum Jakun Lenga’ turut berpotensi besar sebagai langkah melestarikan bahasa Jakun sekali gus menambah korpus dan daftar kata dalam bidang bahasa secara amnya.