Pembangunan lestari menerusi sains halal: kajian ayat al-Qur’an terpilih = Sustainable development through halal science: a study on selected verses from the al-Qur’an - Said, Shahirah; Md Dahlal, Norazilawati; Izham, Siti Sarah; Razali, Mastura; Rusli, Nadiah Rus Liyana (Nungemilang Enterprise, 2023)
Pembangunan lestari masa kini berdepan dengan revolusi perindustrian 4.0. Kepenggunaan sains dan teknologi yang semakin menyeluruh menuntut peranan manusia lebih berinovasi, berkreativiti serta berfungsi dengan lebih cekap. Manusia menurut kaca mata Barat adalah mereka yang perlu dimanfaatkan seluruh kapasiti dan kekuatan yang ada padanya bagi mencapai sebanyak mungkin keuntungan tanpa mengambil kira keperluan emosi, psikologi dan lain-lain lagi. Begitu juga dalam industri halal, yang memerlukan kebergantungan yang tinggi terhadap sains dan teknologi. Oleh itu timbul persoalan, bagaimanakah kedudukan manusia dalam sains halal? Apakah peranan dan fungsinya? Bagi menjawab persoalan tersebut, makalah ini mempunyai dua objektif iaitu pertama, mengenal pasti ayat-ayat al-Qur’an mengenai hakikat manusia dalam sains halal dan kedua, menganalisis ayat-ayat al-Qur’an mengenai hakikat manusia dalam sains halal. Kajian secara kepustakaan ini telah mendapati terdapat enam ayat al-Qur’an yang telah dipilih untuk dianalisis secara tafsir al-mawdu‘iy. Kajian mendapati, hakikat manusia dalam sains halal menurut al-Qur’an bukan sahaja menjelaskan kelebihan manusia dari sudut kejadiannya, martabatnya dan psikologinya tetapi juga merangkumi tiga kemuliaan iaitu kemuliaan fizikal, kedua kemuliaan psikologidan ketiga kemuliaan hidup. Dalam pada itu, Allah SWT juga menyeimbangkannya dengan menjelaskan kekurangan, kelemahan dan ketakutan yang ada manusia. = Contemporary sustainable development initiatives are facing the realities of Industrial Revolution 4.0.(IR4.0).The increasingly comprehensive use of science and technology demands a more innovative, creative, and functionally efficient human role in the present situation. Humans, from a Western perspective, need to expand all their capacities and strengths to achieve maximum profit without considering their emotional, psychological, and other needs. Conversely, the halal industry requires a highl evel of reliance on science and technology. Hence, the question arises, what is the position of humans in halal science? What are their roles and functions? To answer these questions, this study has two objectives. Firstly, to identify the verses from the al-Qur'an pertaining to the nature of mankind in halal science and secondly, to analyse these verses from the al-Qur'an. This library research study had identified six verses from the al-Qur'an that were analysed using the al-mawdu'iy interpretation method. Findings indicate that the essence of mankind in halal science according to the al-Qur'an help depict the virtues of mankind from the aspect of his becoming, dignity ,and psychology, as well as his nobility, namely his physical, psychological and life values. In addition, Allah SWT also strikes a balance by illustrating the shortcomings, weaknesses and fears inherent in humans.