Konsep tauhid menurut Hamka dan pengaruhnya terhadap dakwah islah beliau - Sobri, Muhammad Asrie; Nik Abdullah, Nik Md. Saiful Azizi (2023)
Haji Abdul Malik Karim Amrullah (1908-1981) atau nama pena beliau HAMKA dan lebih terkenal dengan panggilan ‘Buya HAMKA’, merupakan pejuang reformis Islam terkemuka di rantau Nusantara. Setiap pejuang islah dan tajdid dalam Islam menjadikan Tauhid sebagai paksi perjuangan mereka dan tidak dapat dinafikan lagi Tauhid adalah inti sari ajaran Islam yang menjadi tunjang dakwah para Nabi dan Rasul. Oleh itu, mengkaji, menyingkap, dan memahami konsep dan fahaman Tauhid yang menjadi pegangan seseorang reformis dan pejuang islah adalah kunci utama dalam memahami inti sari sebenar perjuangan tokoh tersebut. Berdasarkan metode kajian kualitatif dengan menggunakan kaedah analisis terhadap karyakarya HAMKA berkenaan Tauhid dan membandingkan dengan sejarah perjuangan beliau, pengkaji menyediakan kajian tentang konsep Tauhid di sisi HAMKA dan pengaruhnya dalam praktik perjuangan islah beliau. Tujuan utama kajian ini adalah memahami konsep ajaran Tauhid HAMKA yang merupakan lubuk dakwah beliau seterusnya memberikan kita pemahaman yang mendalam terhadap seruan dakwah beliau dan sejauh mana praktik Tauhid dalam kehidupan beliau sebagai teladan bagi para pendakwah. Hasil kajian ini, pengkaji mendapati, konsep Tauhid beliau selari dengan pegangan majoriti para Ulama Islam dan beliau amat terkesan dengan dakwah islah di zaman beliau di Timur Tengah. Dapatan kajian ini diharap akan memberikan tambahan maklumat baharu dan lebih mendalam terhadap pemikiran dan falsafah perjuangan islah HAMKA secara khusus dan gerakan islah Islam secara umum.