Penyakit kusta: apa yang anda perlu tahu! - Che' Man, Mohamad; Che Alhadi, Shahidah; A. Wahab, Syamimi (The Malaysian Medical Gazette, 2023)
Penyakit kusta juga dikenal sebagai penyakit “Leprosy” atau “Hansen’s disease” sempena nama penemunya, Gerhard Armauer Hansen pada tahun 1874. Ianya juga adalah penyakit berjangkit yang kronik dengan penglibatan kulit dan saraf yang ketara disebabkan oleh bakteria Mycobacterium Leprae. Penyakit ini melibatkan pengkibatan kulit, saraf-saraf periferi, system pernafasan dan juga organ mata. Penyakit ini untuk peringkat awal boleh sembuh sepenuhnya tanpa mendapat komplikasi kekal seperti kecacatan kekal. Ianya juga menyebabkan perubahan kosmetik pesakit yang boleh didikriminasi oleh orang awam dan ‘stigma’ masyarakat.