Bedah siasat mayat: satu kajian perbandingan menurut perspektif Islam dan sains perubatan - Muhammad Husni, Ahmad; Che Yusoff, Che Nurul Asyiqin; Muhammad Husni, Amin (Zes Rokman Resources, 2023)
Islam telah menetapkan undang-undang yang berkaitan dengan masalah jenayah sebagai panduan kepada para hakim dan pemerintah dalam menjatuhkan hukuman kepada penjenayah yang melakukan kesalahan. Pesalah jenayah akan dijatuhkan hukuman apabila terdapat bukti yang kukuh untuk menyabitkan kesalahan penjenayah. Namun, timbul masalah apabila penjenayah yang melakukan kesalahan tidak diketahui atau kekurangan bukti untuk menyabitkan kesalahan penjenyah. Dalam kes ini, kepakaran sains perubatan dalam bidang forensik adalah diperlukan untuk mengkaji kes-kes jenayah dan mencari bukti bagi menyabitkan kesalahan ke atas mana-mana individu yang bersalah. Pengkaji akan menerangkan serba ringkas tentang hukum dan tujuan pembedahan mayat menurut perspektif Islam dan Sains Perubatan. Selain itu, bagaimanakah etika dan garis panduan untuk melaksanakan bedah siasat ke atas mayat tersebut. Kaedah dan metodologi yang digunakan oleh pengkaji iaitu melalui kaedah kajian maktabi bagi mendapatkan lebih maklumat berbentuk fakta dan info yang berkaitan serta dijadikan maklumat tambahan terhadap kajian yang dijalankan. Bahan-bahan yang menjadi rujukan adalah seperti buku, jurnal, majalah dan akhbar yang mempunyai kaitan dengan tajuk kajian. Kaedah menganalisa data yang telah dilakukan oleh pengkaji diambil dari maklumat-maklumat yang diperolehi hasil dari bahan pembacaan kajian-kajian lepas. Hasil dari kajian ini memperlihatkan bahawa bedah siasat dilakukan tanpa mengira bangsa, agama mahupun keturunan kerana tujuan utamanya adalah untuk mencari bukti dan menegakkan kebenaran. Dunia sains perubatan yang terlalu cepat berubah selari dengan kemajuan teknologi harus dimanfaatkan manusia sebaik-baiknya demi menjaga keharmonian sejagat selagi ia bertepatan dengan kehendak syara’ dan tidak melanggar hukum dan etika yang telah ditetapkan dalam Islam.