Wasiat Dan wisayah: analisis perbandingan dalam perancangan harta pusaka Muslim = Will And wisayah: an analitical study In Muslim estate planning - Abdullah, Muhamad Mu'izz; Awang, Abdul Bari; Muhamad, Nasrul Hisyam Nor (Penerbit UTM Press, Universiti Teknologi Malaysia, 2021)
Will and Islamic entrustment (wisayah)are part of the instruments of estate planning in Islam. The implementation of will has been widely discussed among scholars and applied in the Malaysian estate planning industry. In contrast, the trust instrument is not given enough attention and is not discussed in detail as the will. Whereas, trust has its mechanism and had been debated in earlier classical fiqh books. Therefore, this article will discuss the similarities and differences between will and Islamic entrustment related to the implementationof estate planning in Malaysia. The author uses a qualitative approach by analyzing the content of fiqh books, journal articles, proceedings, civil law statutes and the Islamic Family Law Enactment (IFLA). This study will focus on the implementation of will and islamic entrustment in Amanah Raya Berhad (ARB) to better understand both of the concepts. The finding shows that will and Islamic entrustment have some similarities and differences. Both of these instruments have their significance in resolving issues that arise in estate planning. __________________________________________________________ Wasiat dan wisayahadalah sebagai instrumen perancangan harta pusaka dalam Islam. Pelaksanaan wasiat banyak dibincangkan dalam kalangan para sarjana dan diaplikasikan dalam industri perancangan harta pusaka di Malaysia. Berbeza pula dengan instrumen wisayah, perkara ini tidak diberi perhatian sewajarnya dan masih kurang dibincangkan secara terperinci seperti mana wasiat. Sedangkan wisayahmempunyai mekanisme tersendiri dan turut dibahaskan dalam kitab-kitab fiqh klasik terdahulu. Justeru, artikel ini akan membincangkan persamaan dan perbezaan wasiat dan wisayahyang berkait rapat dengan pelaksanaan perancangan harta pusaka di Malaysia. Penulis menggunakan pendekatan kualitatif dengan menganalisis kandungan dari kitab-kitab fiqh, artikel jurnal, prosiding, statut undang-undangsivil dan Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam. Melalui kajian terdahulu yang telah dijalankan, kajian ini akan memberi fokus kepada pelaksanaan wasiat dan wisayahdi Amanah Raya Berhad (ARB) untuk memahami konsep kedua-dua instrumen ini dengan lebih jelas. Dapatan kajian menunjukkan bahawa wasiat dan wisayahmempunyai beberapa persamaan seperti melibatkan pelantikan wasi, tujuan pensyariatan, pembatalan dan penamatan akad, dan hubungkait kedua-duanya dengan undang-undang sivil. Manakala dari sudut perbezaan adalah pada rukun dan syarat, penjagaan terhadap kanak-kanak bawah umur, pemberian harta amanah dengan kadar 1/3, keizinan wasiat kepada ahli waris, Akta dan Enakemen, dan fleksibel dalam perancangan harta bercagar. Kedua-dua instrumen ini mempunyai signifikan tersendiri dalam menyelesaikan isu-isu yang berlaku dalam perancangan harta pusaka.