Abdullah Uraiqit: penunjuk jalan jujur walau tidak beriman - Ismail, Halim (JAKIM, 2023)
Artikel ini menerangkan tentang Abdullah bin Uraiqit, sebagai pemandu arah Rasulullah SAW dan Saidina Abu Bakar RA dalam perjalanan hijrah mereka dari Mekah Madinah. Abdullah telah diupah oleh Abu Bakar RA untuk membawa beliau dan Rasulullah SAW untuk berhijrah dari kota Mekah ke Madinah dengan mengunakan laluan yang berbeza dan jarang dilalui oleh orang lain. Hal ini membolehkan Rasulullah SAW dan Saidina Abu Bakar RA selamat tiba di Madinah.