Konsep wisayah daripada perspektif syariah: analisis pelaksanaannya di Majlis Agama Islam Negeri - Abdullah, Muhamad Mu`Izz; Awang, Abdul Bari; Hj Ibrahim, Badruddin (Faculty of Syariah and Law, Kolej Universiti Islam Antrabangsa Selangor, 2020)
Wisayah adalah salah satu bentuk pengamanahan dan pengurusan harta dalam Islam yang melibatkan kanak-kanak bawah umur sama ada anak yatim, orang gila atau orang kurang upaya (OKU) daripada segi mental atau fizikal kerana tiada kelayakan (al-qasir) untuk mentadbir sesuatu harta. Pengurusan harta mereka adalah menjadi tanggungjawab penjaga (wasi) yang dilantik. Walau bagaimanapun, konsep wisayah dan pelaksanaannya masih kurang dibincangkan secara terperinci daripada perspektif syariah. Ini menjadi kekeliruan di kalangan masyarakat untuk menguruskan harta al-qasir. Justeru, kajian ini menjelaskan konsep wisayah dalam Islam secara terperinci yang dipraktikkan di Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) untuk memastikan pelaksanaannya berkesan dan memberi manfaat kepada al-qasir, di samping menilai tanggungjawab wasi daripada perspektif syariah. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif sepenuhnya dalam menganalisis dan mendapatkan maklumat dengan merujuk kepada kitab-kitab fiqh, jurnal, prosiding, Akta dan Enakmen Keluarga Islam Negeri terpilih. Dapatan kajian menunjukkan bahawa konsep wisayah dalam Islam dapat melindungi hak-hak dan harta pemilikan al-qasir. Hasil kajian ini diharapkan dapat memberi kefahaman yang jelas kepada masyarakat berkenaan