Syeikh Yasin (1917-1990) dan sumbangannya terhadap kelestarian sanad ilmu pengajian Islam - Zulkefli, Ahmad Arif; Meerangani, Khairul Azhar; Kamarudin, Nurul Ain (Penerbit Universiti Malaya, 2023)
Shaykh Muḥammad Yāsīn al-Fādānī merupakan seorang tokoh ulama terkemuka Ahl al-Sunnah wa al-Jamāʿah pada abad ke-20 Masihi. Beliau meneruskan kesinambungan usaha para ulama dunia Islam dalam mengumpulkan sanad ilmu dalam pelbagai bidang khususnya ilmu ḥadīth. Beliau dianggap sebagai seorang muḥaddith yang terkemuka di Mekah al-Mukarramah sehingga digelar sebagai ‘musnid al-dunyā’ oleh para ulama sezaman dengannya dan mengarang puluhan buah kitab di dalam pelbagai cabang ilmu. Ketokohan beliau terserlah berdasarkan karya-karyanya yang dijadikan rujukan dan sukatan pelajaran dibanyak pusat pengajian, pondok, pesantren dan institusi agama termasuk Universiti al-Azhar al-Syarif, Mesir sehingga ke hari ini. Namun begitu, perbincangan mengenai biografi kehidupan serta kesarjanaan beliau dilihat tidak banyak dikaji oleh pengkaji yang ingin mengkaji tokoh ulama Ahl al-Sunnah wa al-Jamāʿah dari Nusantara. Justeru itu, artikel ini ditulis bertujuan mengenal biografi, mengkaji keilmuan, dan sumbangan Shaykh Muḥammad Yāsīn al-Fādānī khususnya dalam karya penulisan beliau yang dilihat begitu terperinci.