Beza Hadhari Abdullah Badawi dengan Madani Anwar Ibrahim - Bakar, Osman (Permodalan Negeri Selangor Berhad, 2023)
Istilah ‘Negara MADANI’ yang digunakan oled Datuk Seri Anwar Ibrahim (DSAI) sekarang ini tidak sama dengan konsep Islam Hadhari yang digunakan oleh Pentadbiran Tun Abdullah Ahmad Badawi (TAAB). Tetapi ada sedikit sebanyak pertindihan antara dua gagasan itu. Pertindihan itu mudah sahaja difahami memandangkan bahawa kedua-duanya merujuk kepada idea tamadun dan ketamadunan meskipun istilah tamadun tidak digunakan dalam gagasan Malaysia MADANI yang diilhamkan oleh DSAI.