Apakah itu penyakit Leptospirosis (kencing tikus)? - Che' Man, Mohamad; Che Alhadi, Shahidah (2023)
Leptospirosis adalah penyakit yang melibatkan manusia dan juga haiwan disebabkan oleh bakteria bahaya, leptospira sp. Untuk manusia, jangkitan bakteria ini menyebabkan pelbagai jenis gejala yang boleh tersalah dengan diagnosis penyakit-penyakit yang lain. Ada juga yang dijangkiti tidak mempunyai sebarang gejala penyakit. Penyakit jangkitan ini boleh menyebabkan kegagalan kepada buah pinggang, jangkitan kuman selaput otak, kerosakan hati, masalah pernafasan malahan yang lebih teruk adalah kematian.