Malaysia perlu wujudkan peraturan lebih ketat dalam ujian genetik, pemilihan embrio IVF - Chin, Alexis Heng Boon; Roslan, Rosazra; Che Mohamad, Che Anuar; Muhsin, Sayyed Mohamed (MalaysiaGazette, 2023)
SINDROM down adalah kelainan genetik yang paling kerap berlaku pada bayi yang baru lahir melibatkan kecacatan akal dan disebabkan oleh kewujudan tambahan kromosom dua puluh satu. Menjelang hari sindrom down Sedunia pada 21 Mac, kita perlu merenung statistik yang membimbangkan di mana sekitar 90% janin sindrom down telah digugurkan secara rutin di seluruh dunia. Risiko sindrom down meningkat dengan peningkatan usia ibu, dan keadaan ini agak signifikan di Malaysia memandangkan terdapat peningkatan trend wanita di negara ini menjadi ibu di usia yang lewat.