Kashmir rabuk api Gunung Himalaya - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Isu agama dan bangsa sejak sekian lama menjadi rabuk api benua India. Pada tahun 1947, British berundur dari benua tersebut setelah beratus-ratus tahun menjajahnya. Benua yang dikenali sebagai manikam empayar terbesar dunia itu terpecah dua apabila sebahagian besar rakyat India yang beragama Islam membentuk sebuah negara baharu, Pakistan. Yang satu terletak di barat benua, sementara yang satu lagi terletak di timur. Kashmir juga banyak mempunyai penduduk yang beragama Islam. Namun begitu, Kashmir gagal untuk merdeka. Dengan pelbagai alasan, Kashmir menjadi kawasan rebutan antara Pakistan dengan India yang ditunjangi oleh penduduk beragama Hindu.