Tan Sri Omar Mohd Hashim: peminat manuskrip Melayu - Wan Mamat, Wan Ali @ Wan Yusoff (Persatuan Sejarah Malaysia, 2022)
Kebanyakan orang mengenali Tan Sri Omar (selepas ini di tulis dengan singkatan TSO) sebagai tokoh pendidik dan sejarah tanah air kerana penglibatannya yang amat panjang dalam perkhidmatan pendidikan dan kepimpinannya dalam PErsatuan Sejarah Malaysia. Sebaliknya, mungkin amat sedikit orang yang mengetahui bahawa TSO juga seorang yang berminat kepada manuskrip Melayu. Keterlibatannya dalam bidang manuskrip Melayu juga amat panjang, malah banyak perkara dasar berkaitan dengan kegiatan manuskrip Melayu di Negara ini di putuskan oleh beliau. Artikel ini akan cuba menyelusuri penglibatan beliau dalam bidang manuskrip Melayu berdasarkan hubungan kerja dan peribadi penulis dengan beliau dalam bidang berkenaan, khasnya semasa penulis bertugas sebagai pengarah Pusat Manuskrip Melayu di Perpustakaan Negara Malaysia dan TSO sebagai Pengerusi Jawatankuasa Penasihat Manuskrip Melayu, Perputakaan Negara Malaysia.