Penggunaan emoji dan ekspresi emosi sedih dalam kalangan pengguna aplikasi Facebook - Saiful Bahri, Saiful Afnan; Nahar, Nora'Azian (Kulliyyah of Languages & Management (KLM), IIUM, 2022)
Pandemik COVID-19 telah menyukarkan masyarakat untuk berkomunikasi secara bersemuka. Namun begitu, kewujudan emoji di media sosial telah membantu masyarakat untuk berkomunikasi dengan baik dan dapat membantu khususnya komuniti siber mengekspresikan emosi masing-masing. Walau bagaimanapun, penggunaan emoji yang keterlaluan boleh menjejaskan penggunaan bahasa Melayu yang betul dan baik. Kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti ciri-ciri emoji yang digunakan dalam mengekspresikan emosi sedih dan menganalisis situasi penggunaan emoji dalam memperlihatkan perasaan sedih di aplikasi Facebook. Sehubungan dengan itu, pendekatan kualitatif telah dipilih bagi menjalankan kajian ini menggunakan Teori Semiotik Roland Barthes (1957). Kaedah pemerhatian secara terus dan kepustakaan digunakan dalam mengumpul data kajian. Bagi penganalisisan data, kaedah penjadualan dan penghuraian data telah digunakan. Dapatan kajian ini membuktikan bahawa kehadiran warna biru dan ungu, ilustrasi air mata dan titik peluh dan reaksi muka berkerut merupakan ciri-ciri emoji yang digunakan bagi menampakkan emosi sedih. Situasi penggunaan emoji sedih boleh ditemukan apabila isu kes COVID-19 dibincangkan.