Pemimpin politik digesa henti persoal hak, keistimewaan Melayu - Ab Razak, Mohamed Rashid (BH, New Straits Times Press (M) Bhd., 2023)
BARU-BARU ini, Timbalan Ketua Menteri Pulau Pinang, P Ramasamy mengeluarkan kenyataan mempertikaikan komposisi bilangan penjawat awam di Malaysia yang majoritinya terdiri daripada bangsa Melayu. Beliau juga menekankan perlunya pembangunan politik lebih inklusif dan memperkasakan semua kumpulan etnik di Malaysia termasuk dalam sektor awam.