Pemurnian fakta berkenaan akidah ahli hadis Asha'irah Maturidiyyah, ahli hadis Hanabilah Hasyawiyyah, ahli hadis Hanabilah Mufawwidah - Zulkefli, Ahmad Arif (2022)
Dalam tradisi keilmuan ulama silam khususnya ahli hadis atau muhaddisin, mereka mempunyai pandangan yang berbeza apabila berinteraksi dengan ayat-ayat atau hadis-hadis berbentuk mutasyabihat. Sebahagian daripada mereka mengambil jalan mentafwidkannya dan sebahagian yang lain pula mentakwilkannya. Namun mereka semua sepakat untuk menyucikan Allah daripada persamaan dengan makhluk ciptaanNya dari mana-mana sudut. Namun akhir-akhir ini timbul golongan yang mendakwa mereka mengikut manhaj ahli hadis dalam interaksi ini tetapi pada masa yang sama menyalahi manhaj mereka bahkan menetapkan sifat-sifat yang jelas tidak layak kepada Allah SWT dengan dakwaan ia adalah tafwid. Mereka mengatakan Allah itu mempunyai anggota badan, had, bertempat dan menyerap atau bersatu dengan makhluk namun kemudian seolah-olah menyucikan Allah dengan mengatakan ianya tidak sama dengan makhluk dengan dakwaan inilah manhaj ahli hadis. Justeru kajian ini dilakukan untuk menilai kembali dakwaan-dakwaan mereka dan memberikan klarifikasi terhadap manhaj ahli hadis yang sebenarnya dengan pecahan-pecahannya. Kajian ini adalah kajian berbentuk kualitatif dan kepustakaan. Data yang diperolehi kemudian dibandingkan dengan karya ulama silam bagi mengetahui kedudukan sebenar ahli hadis dan manhaj mereka. Kajian mendapati bahawa manhaj ahli hadis secara umumnya adalah selari dengan kerangka Ahli Sunnah Wal Jamaah dan kekeliruan yang berlaku adalah kerana kurang memahami manhaj mereka dengan sebenar.