Di sebalik Revolusi Eropah 1989 - Ahmad, Che Mahzan (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2009)
Pada tahun ini, genaplah dua dekad revolusi 1989 yang mencorakkan lanskap politik Eropah. Selepas Perang Dunia Kedua pada tahun 1945, benua Eropah terbahagi dua, iaitu mengikut ideologi demokrasi-kapitalisme Barat dan ideologi sosialis-komunisme. Dari segi sejarah, tiga kuasa besar dunia ketika itu (Britain, Amerika Syarikat [AS] dan Rusia) bertanggungjawab menjadikan Eropah sedemikian rupa.