Unsur Konflik Dalam Kartun ‘Aku Budak Minang’: Kajian Dari Perspektif Teori Humanistik Abraham Maslow - Yahya,, Maizatul Azura; Ahmad, Ainal Akmar; Hashim, Nasihah; Johari, Arina (Pusat Pengajian Bahasa, Tamadun dan Falsafah, UUM, 2022)
Artikel ini bertujuan menganalisis unsur-unsur konflik yang terdapat dalam siri kartun "Aku Budak Minang" dengan mengaplikasikan teori Humanistik seperti mana yang digariskan oleh Abraham Maslow. Kajian mendapati unsur konflik merupakan elemen yang berupaya mendasari tema, membina karektor dalam kartun sekali gus menjadikan unsur tarikan dalam isu yang diketengahkan.