Pemodelan penjadualan waktu kursus universiti menggunakan kaedah pengaturcaraan gol - Wan Mohd Aminuddin, Wan Malissa; Ismail, Wan Rosmanira; Ahmad, Norfaieqah (Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kajian ini dijalankan untuk membina sebuah model penjadualan waktu kursus universiti yang cekap berdasarkan pemodelanan matematik yang dibangunkan bagi menghasilkan jadual waktu kursus universiti yang optimal dan bebas konflik. Kajian ini dijalankan di Jabatan Sains Pengkomputeran dan Teori, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dengan melibatkan pengumpukan kursus-kursus wajib ke slot masa dan bilik-bilik kuliah. Pendekatan pengaturcaraan gol digunakan untuk membina model tersebut dan diselesaikan menggunakan perisian LINGO 12. Hasil akhir kajian ini menunjukkan model penjadualan waktu kursus yang dicadangkan ini mampu memenuhi kehendak dan kekangan yang telah ditetapkan serta mencapai matlamat untuk mengumpukkan kursus Tahun 4 ke slot masa pagi. Beberapa penambahbaikan turut dilakukan terhadap jadual waktu kursus yang telah sedia ada.