Pengalaman yang mendewasakan - Ahmad Basri, Nadzirah (Persatuan Akademia IKRAM Malaysia, 2022)
Menara Akademia: Gading Mana yang Tak Retak adalah kisah-kisah wanita dalam akademia. Daripada pelbagai disiplin, latar belakang dan pengalaman pengajian di serata dunia, mereka berkongsi suka-duka kehidupan dan kerjaya masing-masing, Menara adalah kedudukan yang tinggi dan sukar dicapai. Gading pula adalah sesuatu yang berharga. Perjalanan bagi mencapai kedua-duanya adalah suatu kembara yang kompleks dan tersendiri. Segala ranjau dan berliku yang ditempuhi diharap dapat menemukan erti, menabur bakti seterusnya meraih reda Ilahi.