Cahaya di hujung terowong - Ayob, Nur Idayu (Persatuan Akademia IKRAM Malaysia, 2022)
Cahaya Di Hujung Terowong oleh Nur Idayu Idayu mengisahkan suka-duka perjalanan menuntut ilmu sebagai pelajar siswazah di luar negara (Jepun), motivasi memilih pensyarah sebagai bidang kerjaya serta pengalaman selama 5 tahun pertama sebagai akademia di Malaysia di samping ujian kesihatan tanpa henti yang tidak mematahkan semangat penulis untuk terus menyumbang dan berbakti melalui akademia.