Prinsip tadbir urus institusi zakat dan baitulmal menurut al-Mawardi dan aplikasinya di Malaysia - Yusof Hilmi Bakru Rozi; Novaadila Erizal; Hasanah Abd Khafidz (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Institusi zakat dan baitulmal merupakan instrumen penting dalam merealisasikan keadilan sosial serta keseimbangan ekonomi dalam masyarakat Islam. Namun, cabaran dari sudut tadbir urus seperti ketidakseragaman dasar, kekurangan ketelusan, dan kelemahan sistem pemantauan masih membataskan keberkesanan fungsinya. Kajian ini bertujuan menilai kesesuaian prinsip tadbir urus Islam yang digariskan oleh Imam al-Māwardī dalam al-Aḥkām al-Sulṭāniyyah untuk diaplikasikan dalam pengurusan zakat dan baitulmal di Malaysia. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui analisis kandungan terhadap dokumen rasmi institusi zakat, karya klasik Islam serta kajian akademik kontemporari. Empat prinsip utama al-Māwardī menjadi kerangka analisis: keadilan (al- ʿAdl), amanah (al-Amānah), ketelusan (al-Syafāfiyyah), dan kecekapan pentadbiran (al-Kifāyah al-Idāriyyah). Data dianalisis secara tematik untuk menilai tahap pengamalan prinsip-prinsip ini dalam konteks pengurusan zakat di Malaysia. Kajian mendapati bahawa prinsip-prinsip al-Māwardī sangat relevan dan mampu memperkukuh integriti serta keberkesanan pengurusan zakat. Walaupun terdapat negeri yang menunjukkan tahap pelaksanaan yang progresif dan sistematik, wujud juga negeri yang masih mengamalkan pendekatan tradisional serta tidak efisien dalam aspek pemantauan dan pelaporan. Ketidakseimbangan ini memberi implikasi terhadap pencapaian maqāṣid syarīʿah serta tahap kepercayaan masyarakat terhadap institusi zakat. Kajian mencadangkan pembangunan satu model tadbir urus zakat nasional yang berasaskan prinsip al-Māwardī, dengan penekanan terhadap penyelarasan dasar antara negeri, pengukuhan sistem audit dan pemantauan, serta integrasi teknologi digital. Pelaksanaan kerangka ini diharapkan dapat memperkukuh akauntabiliti institusi zakat serta mengoptimumkan peranannya sebagai pemangkin pembangunan ummah yang berteraskan nilai Islam.