Pengaruh gaya pembelajaran, persekitaran pembelajaran, persekitaran ibu bapa, status sosioekonomi dan minat terhadap penguasaan kemahiran berfikir aras tinggi Sains pelajar Tingkatan Dua - Zurinah Yunus; Kamisah Osman (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Penguasaan kemahiran berfikir aras tinggi (KBAT) perlu diterapkan dan dipraktiskan seawal mungkin bagi membolehkan murid menggunakan kemahiran tersebut dalam kehidupan mereka seharian. Walaupun KBAT telah lama diperkenalkan dalam silibus mata pelajaran sains di sekolah, namun penguasaan maksimum KBAT dalam kalangan pelajar masih perlu ditambah baik. Oleh yang demikian, kajian mengenai faktor-faktor yang mempengaruhi KBAT pelajar dalam mata pelajaran sains bagi pelajar tingkatan dua telah dilaksanakan. Kajian tinjauan telah dijalankan di seluruh Malaysia melibatkan 600 pelajar Tingkatan Dua. Data telah dianalisis menggunakan SPSS dan juga teknik Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM). Dapatan menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara gaya pembelajaran, persekitaran pembelajaran, status sosioekonomi, minat dan penguasaan KBAT pelajar dalam mata pelajaran sains. Namun, hubungan persekitaran ibu bapa didapati tidak mempunyai hubungan yang signifikan bagi penguasaan KBAT pelajar dalam mata pelajaran sains. Faktor gaya pembelajaran juga didapati memberi sumbangan paling penting kepada penguasaan KBAT pelajar dalam mata pelajaran sains berbanding persekitaran pembelajaran, status sosioekonomi dan minat. Akhir sekali, penerapan elemen-elemen model struktur ini kepada pelajar tingkatan dua dijangka mampu memberi sumbangan kepada pelajar dalam meningkatkan penguasaan KBAT mereka bagi mata pelajaran Sains. Faktor-faktor ini juga dapat memberi kesan kepada amalan pengajaran dan pembelajaran di dalam kelas.