Peruntukan undang-undang terhadap kesalahan persetubuhan luar nikah dalam kalangan remaja Muslim: isu dan cabaran - Nur Aina Abdulah; Nur Al-Farhain Kamaruzaman; Mashitah Abdul Mutalib; Nurul Ain Hazram (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Persetubuhan luar nikah secara umumnya merupakan istilah yang digunakan dalam undang-undang Syariah di Malaysia yang membawa maksud yang sama dengan zina, jenayah berat dalam Islam. Pengharaman zina disyariatkan demi untuk menjaga kehormatan dan memelihara nasab keturunan (hifz al-nasal) seperti yang terkandung dalam maqasid Syariah. Zina juga merupakan antara masalah sosial yang berlaku dalam negara yang menimbulkan kegusaran serta kebimbangan. Permasalahan kajian adalah walaupun telah wujud undang-undang berkenaan kesalahan zina, namun ia dilihat masih tidak dapat membendung peningkatan statistik kes terutamanya dalam kalangan remaja Muslim. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk menganalisis peruntukan undang-undang di Malaysia terhadap kesalahan zina dalam kalangan remaja Muslim serta isu dan cabaran yang timbul daripadanya. Metodologi kajian kualitatif digunakan dengan reka bentuk analisis kandungan. Data kemudiannya dianalisis secara deskriptif dan tematik berdasarkan objektif kajian. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat konflik perundangan antara undang-undang sivil dengan Syariah dari segi tafisran rogol dan zina yang turut memberi kesan kepada bentuk hukuman. Konflik ini perlu diberikan perhatian dan diselesaikan sebaiknya demi membendung jenayah zina dalam kalangan remaja Muslim.