Persepsi guru terhadap pelaksanaan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) dalam pembangunan modal insan murid sekolah rendah - Nor Farah Aina Darwira; Fatin Umaira Muhamad Azian; Suhana Ismail (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2025)
Sejak kebelakangan ini, sistem penilaian murid di sekolah telah mengalam iperubahan dengan pelaksanaan Pentaksiran Bilik Darjah (PBD) yang bertujuan membangunkan modal insan murid sekolah. Dalam menilai keberkesanan pelaksanaan ini, persepsi guru amat penting bagi menjayakan dimensi baru/baharu penilaian murid. Oleh itu, kajian ini akan mengkaji persepsi guru terhadap keberkesanan (PBD) dalam menilai pembangunan modal insan murid sekolah rendah. Kajian ini menggunakan kualitiatif melalui temu bual bersama tujuh orang guru yang terlibat secara langsung dalam pelaksanaan PBD di sekolah rendah di sekitar Kuantan, Pahang. Data dianalisis menggunakan analisis tematik. Dapatan kajian menunjukkan bahawa guru telah beralih daripada pendekatan berorientasikan peperiksaan kepada pentaksiran berterusan dan berperanan sebagai fasilitator. Guru juga mengakui keberkesanan PBD dalam menilai potensi murid dari aspek sahsiah, komunikasi, kepimpinan dan kerjasama. Namun, pelaksanaan PBD masih berdepan cabaran seperti beban tugas, dokumentasi yang banyak, kekangan masa serta kurang kefahaman ibu bapa. Kajian ini memberi implikasi kepada guru, pembuat dasar dan pihak sekolah untuk memperkukuh pelaksanaan PBD dalam usaha membangunkan modal insan murid secara holistik.